Den självläkande
människan

News & views

2003-2004
 

 

 


Kostexperter på Livsmedelsverket sprider felaktiga uppgifter om härdade fetter
Den fettsnåla kosten gör oss fetare och sjukare
Fetare svenskar trots mindre fett
Mjölk kan orsaka tarmsjukdomar

 

 

Självläkning vid leverskador

 • För tio år sedan vad det nästan ingen som talade om självläkning medan nu är det ett etablerat begrepp. Även inom medicinen börjar självläkning bli något att räkna med. Det är inte längre självklart med kirurgi i samband med leverskador. Den moderna behandlingsformen är snarare att hålla uppsikt över skadan (med datortomografi, angiografi och embolisering) och låta leverskador självläka i den mån det är möjligt. Det gäller även vid svåra leverskador med stabil blodbild. Det framkom i en studie från Karolinska Institutet av Peep Talving, kirurg vid Kirurgiska kliniken. Studien avser åren 1996&endash;1997. (Källa: KS hemsida)

   

  Magnecyl mot bröstcancer?

  Flera tidningar har idag (26/5 04) rapporterat om en amerikansk forskningsstudie som visat att kvinnor som regelbundet tar värktabletter med acetylsalicylsyra löper mindre risk att drabbas av bröstcancer.

  1 400 kvinnor med bröstcancer jämfördes med en lika stor kontrollgrupp friska kvinnor. Kvinnorna fick redogöra för deras medicinering av värktabletter och de kvinnor som tagit värktabletter med acetylsalicylsyra, en gång per dag i sex månader, löpte nästan 30 procents mindre risk att drabbas av hormonrelaterad bröstcancer.

  Enligt forskarna stärker detta argumenten för att använda acetylsalicylsyra för att förebygga bröstcancer, framför allt gäller det kvinnor som genomgått klimakteriet.

  Min kommentar: Det är känt sedan 1980-talet att acetylsalicylsyra kan skydda mot hjärt-kärlsjukdomar. Det är inte konstigt eftersom den tabletten verkar genom att dämpa eller hämma inflammation, och hjärt-kärlsjukdomar har visat sig ha inflammation som grund. Det kom en studie förra sommaren som visade att acetylsalicylsyra skyddar även mot tjocktarmscancer.

  Denna studie bekräftar det som jag sagt på föreläsningarna - att även bröstcancer har inflammation som grund. Dock drar jag inte slutsatsen att man ska äta magnecyl varje dag för det innebär en väldig belastning på leverns avgiftningssystem. Det finns flera dödsfall rapporterade av personer som ätit acetylsalicylsyra regelbundet och deras leverfunktion har kollapsat.

  Däremot rekommenderar jag att man tar två teskedar kallpressad linfröolja eller omega 3-kapslar varje dag för då får du i dig omega 3-fettsyror som har bevisad antiinflammatorisk verkan. Dessutom har de en rad stärkande effekter på kroppen, såsom jag beskriver på sidan om fetterna.

  Omega 3-fettsyror har visat motverka inflammation när det gäller hjärt-kärlsjukdomar, depression, åldrande, cancer, reumatism, SLE, MS, psoriasis, ulcerös colit, Morbus Crohn och migrän. Referens: J.American Coll. Nutrition 2002;21(6):495-505.

  En annan studie av 31 kvinnor som intog 4 gram EPA, DHA och GLA (olika essentiella omega 3- och omega 6-fettsyror) visade på 45 procents minskning av risken för hjärtinfarkt under en tio årsperiod. Referens: American journal Clinical Nutrition 2003;77:37-42.

  Jag säger bara det: Fat for life!

   

  Bojkotta Ramlösa!

  Mineralvattnet Ramlösa innehåller alldeles för mycket flour, hela 2,7 mg per liter. Därför har det svenska livsmedelsverket krävt att det ska ha en varningsetikett. Men det tycker inte ägarna om, det danska multinationella företaget Carlsberg. Därför har de utnyttjat sina kontakter och lobbat i EU så att de fått dispens två år med varningsetiketten. Det är inte just förfarande och jag rekommenderar att du bojkottar ramlösa och INTE köper eller dricker deras vatten. Jag vet att de gått in och bundit upp restauranger med billigare specialavtal för att försäkra sig om fortsättningen - men det är inte bra. Den höga flourhalten är ohälsosam för kroppen. Det är nästan 30 gånger mer fluour än andra källvatten. Flour ställer till oblanser i kroppen och går bl a in och konkurrerar ut jod, vilket behövs för sköldkörteln aktivitet. Drick istället:

  Världens bästa vatten - Aqua Terrena

  Detta vatten kommer från en källa utanför Helsingborg och det har under flera år utsetts till världens bästa vatten. Det är ett kvalitativt, gott och mineralrikt vatten och jag dricker det sedan över ett år tillbaka. Det blir även ett väldigt gott te med detta vatten. Om du går in på deras hemsida www.aquaterrrena.se så får du reda på mer och hittar även återförsäljare runt om i landet.


   

  Akrylamid i juice och oliver

  USA:s livsmedels- och läkemedelsverk FDA har hittat akrylamid i svarta oliver, babykex, samt plommonjuice, rapporterar Food Navigator. Hur höga halterna var eller vilka varumärken som testats har inte uppgetts, men fynden förvånar eftersom de faller utanför de kategorier som normalt misstänks innehålla ämnet. Foodwire 040326


  Det går på rätt håll:

  1. Norrmejerier först ut med sockerpolicy

  Debatten om sockrets skadliga inverkan fortsätter, och nu blir Norrmejerier först ut med att offentliggöra en sockerpolicy, som innebär att man satsar på att minska mängden tillsatt socker i sitt sortiment med 25 procent. Endast sju procent av Norrmejeriers färskvaror innehåller tillsatt socker.

  Skånemejerier har tidigare aviserat att en policy var på gång på detta område men Norrmejerier blir först ut med att offentliggöra en sockerpolicy. Norrmejeriers vd, Olof Wallin, kommenterar policyn så här:
  "Vi måste, precis som övriga livsmedelstillverkare i Sverige, ta vårt ansvar vad gäller tillsättning av socker i livsmedel. Konsumenterna har stort förtroende för Norrmejeriers produkter. Och detta är ett förtroende som de skall kunna fortsätta att ha. … Denna sockerpolicy ser jag som ett bra steg för att säkerställa att konsumenterna skall ha ett fortsatt gott förtroende för våra mejerivaror."

  Norrmejerier vill även sätt press på myndigheterna: "Vi välkomnar ett initiativ från Statens Livsmedelsverk att även inkludera sockerinnehåll i villkoren för nyckelhålsmärkning. Vi vet att denna symbol är en viktig vägledning för konsumenter som väljer magrare alternativ", säger Olof Wallin.

  Om uppmaningen hörsammas får framtiden utvisa. I nuläget tycks Livsmedelsverket mest upptaget med att försvara sin gamla invanda position, nämligen att fettet är den största hälsofara som lurar i vår kost. (Foodwire 040113)

   

  2. Danmark först i världen med gränser för transfettsyror!

  Vid årskiftet har Danmark infört maxgränser för innehållet av transfetteyror i oljor och fetter. Gränsen på 2 g transfetter per 100 g fett har redan gällt ett par månader för produkter som säljs direkt till konsumenten, men nu gäller det även för det som ingår i halvfabrikat.

  Därmed omfattas livsmedelsindrustrin, detaljhandeln, catering, restauranger, institutioner, bagerier med mera av samma gränser. Detta har beslutats av Fødevareministeriet, vilket är Danmakrs motsvarighet till Svenska Livsmedelsverket.

  Bakgrunden till de danska reglerna är en rad undersökningar som visat att transfetter i kosten utgör en betydlig risk för speciellt hjärt-kärlsjukdomar.

  "Med den mycket solida vetskap som vi har om transfetternas skadliga verkningar var det med hänsyn till den allmäna folkhälsan både nödvändigt och naturligt att införa strikta gränsvärden" säger livsmedelsminister Mariann Fuischer Boel.

  De nya reglerna betyder att all livsmedel - även utländska - får innehålla maximalt 2 g transfetter (härdat fett) per 100 g fett - annars får de inte säljas. Om innehållet av transfetter underskrider ett gram per 100 g fett så får man lov att märka produkten med texten "fri från transfettsyror". (Foodwire 040108)

  Det går alltså för handlingskraftiga myndigheter att begränsa dåligheterna i vår föda… Dock är det märkligt att man får lov att kalla det som innehåller 1 % transfettsyror för "fritt från TF" - det ska ju självklart vara 0%. Det känns som en halvtaskig eftergift och inte helt logiskt.

  3. Coca-cola slutar annonsera i brittiska skolor

  Coca-Cola ska sluta upp med att annonsera vid alla sina 4000 läskautomater i skolor i Storbritannien, skriver The Scotsman. Dessutom kommer automaterna att förses med mer juice och mineralvatten och mindre läsk.

   

  Krav på förbud mot skräpmatsreklam

  Flera inflytelserika grupper i Storbritannien stödjer livsmedelsmyndigheten FSA:s förslag om förbud mot reklam för skräpmat riktad till barn. 106 organisationer, allt från tandläkarförbundet British Dental Association, lärarfacket National Union of Teachers och läkarförbundet Royal College of Physicians, trycker nu på för att i första hand få den ansvarige ministern att i första hand få till stånd ett frivilligt förbud, skriver just-food.com.

  Jag har fått massor av positiv respons efter mina inlägg i debatten om straffskatt på skräpmaten i tisdagskvällens Debatt i TV1. Eftersom jag är egenföretagare är jag ingen människa som hyllar en massa skatter, men vi måste ta tag med hårdhandskarna med den ökande hälsan. Jag föreslår följande:

  1. Det ska vara fördubblad skatt på skräpmat (som ger lite näring per kalori eller innehåller höga halter av socker eller härdade fetter). Det innebär 50% istället för 25%.

  2. Livsmedelsindustrin ska betala en straffskatt för de produkter som är dåliga på detta sätt.

  3. Momsen på nyttig mat ska halveras.

  4. Förbjud reklam på skräpmat till barn och tomåringar.


   

  "Läkemedelsjättarnas makt står skattebetalarna dyrt"

  I en serie utmärkta artiklar förra veckan belyster SvD vetenskapliga journalist Inger Atterstam hela det sjuka system som vi har. Allt satsat på att ta fram nya läkemedel och många läkare och professorer är "köpta" för att säga de rätta sakerna om nya läkemedel. Det är inte precis ett trovärdigt system som skapats när det är de ekonimiska intressena som styr och inte människors hälsa som står i fokus. Läs mer via www.svd.se.


  Bort med härdat fett ur maten

 • Sveriges konsumenter i samverkan har gjort en lista på vilka livsmedel som innehåller härdat fett. Här kan du gå in och kolla vilka produkter som du bör undvika. Härdade fetter ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, cancer, allergier och fosterskador. Citat från deras hemsida:

  I över 10 år har Konsument-Forum och Sveriges Konsumenter i Samverkan skapat opinion om de härdade fetterna i margarin och andra livsmedel. Tack vare den starka opinionen togs dessa fetter bort ur margarinerna i början av 90-talet men sedan dök de upp i allt fler andra livsmedel, som bröd och bakverk, choklad, potatismospulver och diverse andra beredda livsmedel. Ofta döljer man det under beteckningar som "delvis härdat vegetabiliskt fett" eller "hydrogenated vegetable fat".

  Dessa fetter ifrågasätts mer och mer i allt fler länder och nyligen tog de danska hälsomyndigheterna, som första land i Europa, beslut om att begränsa användningen i livsmedel av de industritillverkade transfetterna. Dessa bildas just vid härdningen av flytande fetter under högt tryck och höga temperaturer i reaktorer med vätgas och med nickelspån som katalysator.

   

  Ät morötter och minska sjukdagarna!

  Hotel Nyborg Strand i Danmark lyckades minska antalet sjukdagar från tio till sju per år genom att servera gratis morötter till de 174 anställda. Varje år äter de sammanlagt 870 kilo morötter och förutom den förbättrade hälsan får medarbetarna en kontant belöning för de minskade sjukdagarna. Dessa pengar kan investeras i ett motionscenter där de får sjukgymnastik, massage eller prata med en dietist. (Källa: Fyens Stiftstidende/Foodwire)


  Ser man på!

  Vid Codex Alimentarius mötet i Bonn början av novemner kom det mest oväntade beslutet att man ska slopa RDA-nivåerna och istället använda riskbedömning när det gäller att sätta doser för kosttillskott. Vilken seger! Förändringen verkar komma som en reaktion på trycket från allmänheten.
  Codex Alimentarius (Committee for Nutrition and special dietary foods of the international standard setting body) är en intressegrupp som drivs främst av läkemedelsindustrin. De ligger bakom lobbying när det gäller EU-direktivet om den kraftiga begränsning av vitaminer och mineraler. RDA-nivåerna anger rekommenderad dagsdos av vitaminer och mineraler.

   

  Carlsberg skär ner på sockret i apotekarnes läsk!

  Carlsberg Sverige blir först ut bland svenska bryggerier med att reagera på den heta debatten om folkhälsan och sockret. Företaget lanserar fyra nya produkter med 30 procent lägre sockerhalt, och utan syntetiska sötningsmedel. De kommer under läskmärket Apotekarnes. Det bästa är dock att dricka läsk väldigt sällan… se info på sidan om Barnens hälsa.


  Kan vi lita på EU?

  Nu har EU beslutat att industrins kemikalier nu ska kontrolleras av handelsministrarna i stället för miljöministrarna. Det är politisk helomvändning som motiveras av att näringslivets argument att inte förlora i konkurrenskraft väger tyngre än miljön och hälsan. I somras gjorde statsministrarna i Frankrike, England och Tyskland ett gemensamt utspel mot kemikalielagstiftningen och vid toppmötet i Bryssel kunde ordförandeloandet Italien på egen hand bestämma att det skulle lyftas bort från miljörådet. Statsministern Person protesterade inte heller och Sverige var helt isolerat i uppfattningen att miljörådet skulle bestämma…

  Detta innebär att industrin nu själv ska ta ansvar för riskbedömningen av nya kemikalier och att för de 30 000 kemikalier som används och ännu inte är riskbedömda ska detta levereras senast år 2016. Kemikalier som är cancerframkallande, hormonförstörande eller påverkar arvsmassans egenskaper får bara användas efter särskilt tillstånd.

  Men de får likfullt användas. Jag får kalla kårar längs ryggraden av detta. Detta bara smyginförs, något som får allvarliga konsekvenser för vål hälsa och miljön läggs bara enkelt över till industrin. De som ska tjäna pengar på produkterna ska själva bestämma - industrin måste väl jubla över sin smarthet att lura folket på detta vis… Var finns den moraliska ryggraden i dag när IQ styr och allt handlar om ständig tillväxt och att maxa vinsterna? Det kan bara sluta på ett sätt.

  (Källa SvD 22/10 -03)

   

  Motverka giftspridningen - köp ekologiskt!

  Du kan dock aktivt motverka till minskad giftspridning i naturen genom att handla ekologiskt. I Stockholmstrakten kan du numera få biodynamiska grönsaker från Järna hemlevererade av företaget Ekolådan, www.ekoladan.se. Där kan man prenumerera på ekologiskt odlade grönsaker varje vecka. Dessa är fria från konstgödning och bekämpningsmedel.

  Beställ dinkel

  Dinkel är ett ursädesslag som är nyttigare än dagens förädlade sädesslag. Du kan beställa ekologisk dinkelfullkonspasta, dinkelmjäl, dinkelkorn och dinkelflingor via Lindroos Hälsoagenturer i Örebro, hemsidan eller tel 019-33 15 10.


   

  EU vill granska sötningsmedel

  EU-parlamentet har godkänt sötningsmedlen aspartam-acesulfam samt sucralos, på villkor att användningen av dem utvärderas två år efter att de börjar användas i unionen. Orsaken är att EU:s vetenskapliga experter varnar för risken för hjärntumörer från aspartam och cancer från acesulfam, och att vissa forskare tror at kombinationen av de båda kan leda till än större problem. (Foodwire 031029) Tja, om EU självt vill granska det då måste det vara fara å färde…

   

  Mikrovågsugn förstör näring

  Vi mår bra av att äta mycket grönsaker men hur de tillagas är väl så viktigt. Tillagning av grönsaker i mikrovågsugn tar bort grönsakernas anti-cancer ämnen visar en ny studie i Journal of the Science of Food and Agriculture (15/10 -03). När broccoli kokas i mikrovågsugn förstörs 97 % av flavonoiderna, 74 % av sinapic och 87 % av caffeoyl-quinic derivaten. Dessa är de främsta antioxidanterna hos broccolin. Jämförelsevis förstörs 11%, 0% respektive 8 % vid tillagning av broccolin genom ångkokning. Därför är ångkokning att rekommendera vid tillagning av alla grönsaker.

  Resultaten stöds av en annan studie som samtidigt publiceras i samma journal. Finska forskare vid VTT Biotechnology, fann att en snabb kokning av grönsakerna innan de fryses in kan göra att 1/3-del av antioxidanterna förstörs. De flesta bioaktiva ämnen i grönsakerna, såsom antioxidanter, är dock tämligen stabila när de förvaras frysta.

  Antioxidanter är nödvändiga för kroppens bekämpning av de fria radikalernas angrepp - de som gör att vi rostar och åldras. Fria radikaler kan annars ge skador på arvsmassan som ökar risken för bl a cancer och hjärtkärlsjudomar.

  ref: Vallejo F. et al., Phenolic compounds content in edible parts of broccoli inflorescences after domestic cooking, Journal of the Science of Food and Agriculture. 83(14) 2003.Puupponen-Pimiä R, et al., Effects of blanching and freezing on vegetables, JSFA 83(14) 2003.

   

  DNA från maten hamnar i blodet

  Forskare vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala har nu konstaterat att små mängder av matens DNA hamnar i människans blod, skriver Upsala Nya Tidning. Upptäckten kan få stor betydelse för synen på bland annat genmodifierade livsmedel.

   

  Natusan innehåller ämnen som förstör hormoner

  Flera av Natusans babyprodukter innehåller kemikalier som kan verka hormonförstörande för barn säger den norska miljöorganisation Grønn Hverdag og Danmarks Aktive Forbrugere (DAF).

  Grønn Hverdag har gått igenom Natusans babyserie och funnit att 6 av seriens 18 produkter innehåller hormonförstörande ämnen (parabener som är konserveringsmedel), medan endast två av produkterna innehåller varken hälso- eller miljöfarliga kemikalier. Det är märkligt att Natusan får marknadsföra sina produkter som "milda produkter".

  SCA Hygiene Product, som marknadsför Johnson & Johnsons Natusan-produkter, avviser dock kritiken och påstår att babyprodukterna uppfyller alla danska och internationella krav.

   

  Pommes frites-försäljningen rasar i USA

  Försäljningen av pommes frites i USA föll med mer än fem procent under första kvartalet, jämfört med samma period under 2002. Enligt nyhetsbyrån AP tros en del av förklaringen vara den negativa publiciteten kring transfettsyror på senare tid.
  Tja, det beror ju på att transfetter eller härdade fetter som de kallas i Sverige är skadliga för kroppen.

  Risker med aspartam

  Det har länge funnits misstankar om att sötningsmedlet aspartam kan ge upphov till minnesstörningar, Alzheimer's sjukdom, MS med mera. De finns nu ytterligare vetenskapliga belägg för detta i boken "Excitotoxins; The Taste That kills" av Dr. Russell L. Blaylock, professor of neurosurgery at the Medical University of Mississippi.

  Aspartam är en nervsignalsubstans som underlättar överföringen av information från en nervcell till en annan. I boken förklaras hur aspartam, som finns i Nutri-sweet, tillåter att allt för mycket kalcium kommer in i hjärncellerna. Detta dödar vissa nervceller, varför aspartam har fått namnet "excitotoxin". Eftersom aspartam finns i över 6 000 matprodukter - som snabbfrukostar, minttabletter, desserter, choklad och även multi-vitaminer - är det kanske inte så konstigt att det har skett en ökning av minnesförlust, Alzheimer's disease och MS. Läs mer om detta intressanta ämne på www.dorway.com/blayenn.html  

   

  Konsumentgrupp vill ha tak för akrylamid

  Den stora amerikanska konsumentorganisationen Center for Science in the Public Interest kräver att landets regering inför gränsvärden för akrylamid i livsmedel, rapporterar Reuters. Livsmedels- och läkemedelsverket FDA säger att man ska titta på kravet, men att man fortfarande söker mer information om ämnets eventuella skadliga inverkan.

  Ta en titt i fackböckerna i toxikologi där det står att akrylamid är ett nervgift som lätt ansamlas i kroppen… Man har inga problem att förbjuda och begränsa hälsosamma kosttillskott medan erkänt hälsovådliga ämnen "måste undersökas mer först". Det börjar bli lite väl genomskinligt. Här är en ny studie på risken med akrylamid:

  Akrylamid kan skada arvsmassan

  Akrylamid kan skada DNA genom att orsaka en hel rad mutationer, visar ny forskning vid City of Hope Medical Center i Duarte i Kalifornien. Forskarna har studerat embryoceller från möss och kunnat konstatera att de som exponerats för akrylamid hade muterat oftare än andra. De påpekar dock att resultaten, som publiceras i veckans nummer av Journal of the National Cancer Institute, inte utförts på människoceller. Det bästa sättet att få en bild av hur människan påverkas är att studera stora befolkningsgrupper och jämföra antalet cancerfall med akrylamidsintag. (Källa: Foodwire 030618)  

   

  WHO träffar sockerbranchen

  Företagsledare från Unilever, Coca-Cola, Nestlé, Kellogg, Pepsi, Cadbury Schweppes och McDonald's träffade på fredagen WHO:s generalsekreterare Gro Harlem Brundtland. Brundtlands budskap var att man vill samarbeta med industrin för att förbättra matvanorna hos jordens befolkning, skriver AP. Responsen från direktörerna beskrivs som god. (Foodwire 030513)

  Jag tycker att alla de företag som producerar och säljer skrämpmatsprodukter borde betala en straffskatt till hälsoministeriet - de ska vara med och ta sitt ansvar för folkhälsan och inte bara äta den söta kakan (ta hem vinsten).

   

  Äldsta och billigaste läkemedel bäst

  Världens största undersökning av medicin mot högt blodtryck visade att de äldsta och billigaste preparaten från 1950-talet är bäst, skrev SvD i en artikel den 9 mars 2003. Det är ett bakslag för modern läkemedelsforskning och ett stort slöseri med skattepengar. I dag finns i Sverige inte mindre än 113 olika preparat mot högt blodtryck i sex olika kategorier, som kostar mellan 1:50 per behandlingsdag upp till närmare 10 kronor.

  Undersökningen "Allhat" av hur högt blodtryck ska behandlas omfattade 33 357 personer med högt blodtryck vid 623 kliniker i USA. Slutsatsen blev att de redan på 1950-talet framtagna och i särklass billigaste preparaten - urindrivande diuretika - skyddade patienterna lika bra och i vissa fall bäst mot de allvarliga sjukdomar som kan följa av förhöjt blodtryck. Den uppsjö av nya och ofantligt mycket dyrare preparattyper som lanserats under decennierna därefter var inte bättre.

  Flera hundra miljarder kronor (300 miljoner per år bara i Sverige enligt vissa beräkningar, minst 300 miljarder i USA) har förslösats på att behandla med nyare preparat som inte var effektivare. Det är speciellt anmärkningsvärt eftersom behandling mot högt blodtryck har varit det i särklass största och mest påkostade området inom modern läkemedelsforskning i decennier.

  Den kanske viktigaste och mest känsliga lärdomen gäller de starka kommersiella krafter som styr läkemedelsforskningen och som också påverkar förskrivningen av läkemedel i vårt land och andra. Läkemedelskonsulenterna som reser runt till läkarna och föreläsarna på konferenserna pläderar enbart för de nya dyrare varianterna. Också de mycket nära banden mellan läkemedelsföretagen och ledande forskare och experter sätts i blixtbelysning av Allhat-resultaten. Den självklara slutsatsen är att behandlingen av högt blodtryck nu måste förändras mot ökad användning av diuretika vars försäljning stadigt sjunkit sedan början av 80-talet, medan de nyare preparaten ökat speciellt under 90-talet.

   

   

  WHO till attack mot livsmedelsindustrin

  Världshälsoorganisationen WHO går nu till attack mot världens livsmedelsindustri och anklagar den för att orsaka fetmaepidemin i världen. I ryggen har WHO en ny vetenskaplig studie som bland annat pekar ut den höga sockermängden i läsk samt reklam riktad till barn bland huvudorsakerna. (Källa: FOODWIRE 030303).
  Mycket intressant, detta har jag sagt i flera år och nu verkar det gå snabbt. Jag återkommer till detta.

  Läs gärna min artikel "Föda som industri" i senaste numret av Näringsråd & Näringsrön (nr 2, 2003). Det är annars ett temanummer om "Sojaprotein - undermedel eller manipulerad böna?".

   

  Livsmedelsverket i blåsväder

  Livsmedelsverket har förlorat hedern menar Stig Hadenius, professor i journalistik i DN Debatt 5 febr 2003. Finns det någon anledning att över huvud taget ha något förtroende för ledningen för det svenska Livsmedelsverket? Läs hela artikeln.  

   

  Det är brödet och inte chokladen som ger finnar

  Ätit choklad nu igen? Men det är inte det som syns i ansiktet. Ny forskning visar att det snarare är bröd och bearbetade spannmålsprodukter som leder till tonåringarnas plåga nummer ett.

  Var och en som tror sig kunna se i ansiktet om vissa människor, särskilt tonåringar, har ätit choklad, kan få komma att tänka om. Forskning vid Colorado State University lägger istället skulden på bröd och andra bearbetade spannmålsprodukter, enligt resultat som publiceras i decembernumret av den vetenskapliga tidskriften Archives of Dermatology.

  Teorin lyder såhär: Eftersom kroppen snabbt kan smälta bröd och bearbetade spannmål, frigörs snabbt stora mängder socker i blodet. Kroppens svar på detta är att producera stora mängder insulin och det insulinliknande ämnet IGF-1. Det sin tur leder till att kroppen producerar mer manliga könshormoner än normalt, vilket i sin tur får huden att producera mer sebum, ett klägg som akneframkallande bakterier älskar.

  Den här kedjereaktionen ska snart testas i Australien, där ett forskarlag vid RMIT i Melbourne ska pröva att sätta ett 60-tal tonårspojkar på en kolhydratfattig diet för att se om det blir någon skillnad. Men teorin har redan anhängare bland dem som redan sett den fungera i verkligheten: dermatologer provar redan att ordinera en kolhydratfattig diet till aknedrabbade, och ser skillnad, berättar försöksledaren Neil Mann vid RMIT för New Scientist.

  Jonathan Newton (FOODWIRE 021205)

   

  Förbjud matreklam till barn

  Reklamtidningen Resume skrev följande igår (26/11):
  "Fetman blir ett allt större problem. I USA, Frankrike, Tyskland och Storbritannien är 40 procent av den vuxna befolkningen överviktiga. 15 procent av barnen har samma problem. Lösningen kan stavas reklamförbud.

  Delar av världens marknadsförare, annons- och mediebolag diskuterade i veckan vid World Federation of Advertisers Annual Global Summit.

  Högst upp på dagordningen stod reklam för barn och reklambranschens ansvar för de ökande problemen med fetma. De senaste 15 åren har problemen med fetma tredubblats i världen, skriver Adage Global.
  - Aktivister pekar ut reklamen eftersom den är så synlig, säger Stefan Loerke vid WFA.

  I Australien funderar regeringen på att förbjuda all matreklam som riktar sig till barn vilket föranlett WFA att under 2003 undersöka ett världsomspännande samarbete med förbud mot matreklam riktad till barn."

  Äntligen ett efterlängtat och vuxet beslut! Är det inte dags att sluta lura våra barn.

   

  Spis mer grønt!

  En ny undersøgelse fra Fødevaredirektoratet, Kræftens Bekæmpelse og Syddansk Universitet viser at hvis danskerne spiser 600 gram frugt og grønt hver dag, vil de bl.a. leve 1,5 år længere, antallet af kræfttilfælde vil falde med 22 procent, og 17 procent færre vil dø af hjerte-karsygdomme.

   

  Smink och parfym innehåller gifter

  Aftonbladet hälsa har idag (14/11) en artikel om hur våra vanliga hudprodukter innehåller de giftiga ftalaterna.

  "I några av våra vanligaste skönhetsprodukter gömmer sig farliga ämnen som kan skada både vuxna och barn. Ämnena, så kallade ftalater, finns bland annat i deodoranter, parfymer och hårprodukter, enligt Svenska Naturskyddsföreningen.

  Ftalater används som mjukgörare i PVC-plast och lim. Men det finns även i storsäljande skönhetsprodukter som hårgelé och deodoranter. Svenska Naturskyddsföreningen har tillsammans med Women´s Environmental Network och Health Care Without Harm låtit undersöka förekomsten av ftalater i några av våra vanligaste hygienprodukter. I 27 av 34 testade produkter hittades ftalater i högre halter än 1 mg per kg. 53 procent innehöll fler än ett av de analyserade ämnena.

  Ämnena är farliga för människor och kan skada fertiliteten hos vuxna människor. Hos barn som utsätts för det, kan utvecklingen påverkas. Ftalater anses så pass skadliga att de nu klassas som reproduktionstoxiskt i klass 2. Det betyder att det anses vara säkerställt att de skadar människans fortplantningsförmåga." (Läs hela artikeln)

  Produkter för naturlig hud- och hårvård finns nu samlade på en egen sida.

   

  Gurma - nytt örtte för dig med sötsug.

  "Brukar du känna suget sent på eftermiddagen? Drick en kopp té 1-2 timmar före! Denna ört, Gymnema sylvestre, med mild behaglig smak, gör att socker blir allt mer smaklöst, därför minskar behovet. Bra även för dig som har candida-svamp, eller bara allmänt märker att du alldeles för lätt äter sött." Detta menar Ayur-Veda AB och säljer sitt te i förpackningar med 25 påsar - och varje påse räcker till 2-3 koppar. Kostar 49 kr och kan beställas på www.ayur-veda.se.

   

  Svensk upptäckt revolutionerar tandhälsan

  Tandbeläggning och tandsten är ett mycket vanligt problem som i dag huvudsakligen åtgärdas av tandläkaren och tandhygienisten. Nu har det kommit en tablett som kliniska tester har visat tar helt bort eller kraftigt minska tandbeläggningen (plack) och tandsten på tänderna.

  Bakom upptäckten finns Sune Wikner, övertandläkare i förebyggande tandvård hos folktandvården i Stockholm. Det hela började av en slump när en patient som lbesvärades av återkommande tandsten blev av med problemen när han bosatte sig i Spanien. Det väckte Sune Wikners intresse och eftersom han hade en akademisk utbildning inom kost och näringslära gjorde han en kostundersökning. Han fann att patienten hade ätit en viss alg som innehåller ett ämne som gör att bakterierna hindras från att fästa på underlaget. Dessa bakterier kan annars orsaka både karies och tandlossning när de fäster på tänder.

  I tre år har utvecklingsarbetet pågått och över 3 000 personer har testat algtabletten. Inga biverkningar har rapporterats. En klinisk studie på 30 patienter under 4 månader visade att tandbeläggningar minskade med 70-88 % och att tandstenen blev mer eller mindre upplöst eller försvann. Resultaten bekräftades i våras av en dubbelblind studie på 90 under ledning av professor Jan Bergström vid Karolinska institutet. Flera nya studier är på gång.

  Tabletten ProDen PLAQUEOFF verkar ha ett brett verkningsområde. Följande områden är patentsökta: tandsten, tandbeläggningar, magsår, blodfetter, njursten & gallsten.
  Den säljs av hälsokostföretaget Vitalas AB och det är ett kosttillskott som enbart består av havsalgen (SW1313) som innehåller 12 viktiga vitaminer och 13 mineraler samt spårämnen. Algen (SW 1313) är patentsökt i 110 länder. För mer info kontakta Vitalas AB på tel: 040-664 70 63.

   

  Bygg starka ben!

  Betydelsen av kombinationer av ett flertal ämnen som benen och skelettet behöver har länge undervärderats. I över 50 år har vi blivit misledna av läkemedelsindustrin att äta enbart kalk och D-vitamin, som nu har visat sig vara rätt ineffektiva vid förebyggandet av osteoporos. Det behövs mera, bl a C- och K-vitamin, biotin, bor, mangan, kisel, zink, magnesium, och essentiella fettsyror (se www.biovita.fi/english/terveyssivut/essentialfattyacids.html) och vegatabilier.

  Att mjälk ger starka ben är bara en kommersiell myt. Sverige och USA har högst mjölkkonsumtion i världen och vi har också högsta andelen benskörhet! Sic!

   

  Aggressioner minskar med kosttillskott

  En uppmärksammad studie från ett ungdomsfängelse i England visade att man kan minska aggressioner och våldsamheter med 25-40 procent hos unga fångar genom att ge dem vitaminer, mineraler och fettsyror som kosttillskott. Denna dubbelblind undersökning publicerades i Brittish Journal of Psychiatry. Här är referensen med länk till Medline:

  Gesch CB, Hammond SM, Hampson SE, Eves A, Crowder MJ. Influence of supplementary vitamins, minerals and essential fatty acids on the antisocial behaviour of young adult prisoners. British Journal of Psychiatry 2002;181:22-28 (July 1)

  Här är forskarnas pressmeddelande och BBC-nyheten.

  Den nya britiska studien bekräftar tidigare resultat från USA:
  Schoenthaler SJ, Bier ID. The effect of vitamin-mineral supplementation on juvenile delinquency among American schoolchildren: a randomized, double- blind placebo-controlled trial.
  J Altern Complement Med. 2000;6(1):7-17.

   

  Vin som hälsomedel?!

  Det kommer då och då studier som visar på hälsosamma effekter av alkohol, t ex mot hjärt-kärlsjukdomar. Men då glömmer man bort att det orsakar skrumplever och B-vitaminbrist istället. Enligt ny forskning vid Kommunehospitalet i Köpenhamn kan ett par glas vin om dagen skydda mot Alzheimers sjukdom. Men den aktiva komponenten kommer från vindruvans skal och jag förstår inte varför man inte rekommenderar folk att äta vindruvor eller vindruvssaft i stället? Redan ett glas vin per dag ökar risken för bröstcancer med sex procent, och fem glas alkohol om dagen ökar risken med 30 procent, enligt ny forskning vid universitetet i Oxford, skriver The Times.

  Vin och annan alkohol är en njutningsdryck - inte en hälsodryck! Det är ett nervgift som är skadligt för hjärnan på sikt. Tyvärr är vår alkoholkonsumtion nu uppe i 1870 års nivå så det finns ingen anledning att uppmuntra ytterligare intag.

   

  Pepsi varnar för sina egna produkter!

  I en av de mest uppseendeväckande reträtterna hittills går nu läsk- och snackstillverkaren Pepsico ut och varnar öppet för sina egna produkter. Det är inför hoten om att de kommer att få stå till svars för den världsomspännande fetmaepidemin.

  På en videofilm som företaget skickat ut till ansvariga för foodservice till USA:s skolor, varnar vd-styrelseordförande Steven Reinemund för att konsumera för mycket av företagets produkter, som Pepsi-Cola och Frito-Lay snacks. Dessa "fun foods" ska enbart ses som något man intar ibland, som något extra festligt, förklarar han.

  "Överkonsumtion av våra produkter är inte något som vi uppmuntrar eller rekommenderar", säger Reinemund på filmen enligt Wall Street Journal.

  Företagetavser nu att göra hälften av dess produkter "näringsriktiga", genom att minska på fett och genom nya ingredienser, som exempelvis potatischips med tillsats av broccoli, skriver tidningen, som dock påpekar att tidigare försök i den vägen misslyckats på grund av svag efterfrågan.

  Men initiativen ska förstås främst ses mot bakgrund av den storm som just nu håller på att blåsa upp kring snabbmats- och "skräpmats"-tillverkare i USA. Dessa riskerar att gå samma juridiska öde till mötes som tobaksindustrin och bilindustrin, som båda fick stå till svars i omfattande stämningar för att de hade sålt farliga produkter. Det är den snabba och kraftiga ökningen av antalet överviktiga - och inte minst samhällets kostnader för följdsjukdomarna - som på mycket kort tid hotat att leda till stämningar mot valda delar av livsmedelsindustrin för att dess produkter orsakar fetmaepidemin.

  Pepsis utspel visar hur allvarligt ledande livsmedelsföretag tar det nya hotet. I grund och botten är det egentligen "cover up", dvs. ett sätt att hålla ryggen fri där man inför framtida rättsprocesser kan spela upp den aktuella videofilmen i rätten och visa att man visst varnat för följderna av för mycket läsk och snacks. Pepsico bedömer således sig självt vara svarade i en rättegång om livsmedelsindustrins ansvar i fetmaepidemin.

  (Källa: FOODWIRE 020924)

   

  Från Gunnar Lindgrens Nyhetsbrev:

  Kostexperter på Livsmedelsverket sprider felaktiga uppgifter om härdade fetter

  I radioprogrammet P1Konsument har man behandlat frågan om de härdade fetternas (transfetternas) skadeverkningar. Trots en tämligen stor enighet runt världen - vilket inte tillhör vanligheterna - om de allvarliga hälsoriskerna med transfetterna, har två personer på Livsmedelsverket kommit till fettindustrins försvar i radioprogrammet. Både Åke Bruce och Wulf Becker går emot denna massiva kritik, i motsats till exempelvis Ernäringsrådet i vårt broderland Danmark, som i stället självfallet ställt sig på hälsans och konsumenternas sida.

  Bruce och Becker påstår bl a att transfetter och mättade fetter är likvärdiga
  Att som Bruce och Becker bl a påstå att transfetter och mättade fetter är likvärdiga är felaktigt. Är det något som omvärderats kraftigt de senaste åren så är det de mättade fetternas tidigare påstådda farlighet. Tre stora studier av oberoende forskargrupper i USA har visat att om man under hela sitt liv undviker mättade fetter så påverkas vår hälsa och livslängd närmast betydelselöst. (Se Science", Vol 291, 30 March 2001). Men Bruce och Becker fortsätter detta tal om faror med mättade fetter tvärt emot denna nya syn på de mättade fetterna. De kan inte vända i denna fråga och ta avstånd från de sannolikt sjukdomsalstrande kostråd som de predikat i flera årtionden - dvs att rekommendera "fettsnål kost" samt undvika "mättade fetter".

  Däremot blir synen på industritillverkade transfetterna allt mer restriktiv ute i världen, och danska Ernäringsrådet liksom många andra anser (baserat på stora studier) att dessa transfetter är 10 ggr farligare för hjärt- och kärlsjukdom än mättade fetter. Transfetter sänker exempelvis det "goda" kolesterolet HDL till skillnad från mättat fett. Dessutom ser man samband med en rad andra sjukdomstillstånd, t ex diabetes, fosterskador, fortplantning, fettansättning. Även samband med cancer diskuteras.

  I en ny uppmärksammad amerikansk undersökning (American Journal of Clinical Nutrition) har man upptäckt att transfetterna påverkar graviditetens längd och kan skada de nyfödda. Ju högre halt av transfettsyror i barnets blod, desto kortare graviditet. Undersökningen tyder på att transfetterna hindrar att barnet får livsnödvändiga fleromättade fetter. Dessa behövs för att bygga upp hjärnan och nervvävnaden hos barnet.

  Bruce och Becker ignorerar allt detta och påstår som nämnts att transfetter och mättade fetter är likvärdiga. Varför tog industrin bort härdade fetter från de flesta margariner i mitten av 90-talet och ersatte dem med mättade fetter om de skulle vara likvärdiga?

  Till detta skall fogas att framställningen av härdade fetter förutsätter att fettmassan innan reaktionen med nickelspån måste behandlas med just de kemikalier som kritiserats i KRAV-diskussionen (natriumhydroxid, fosfor/citronsyra, blekmedel och deodorisering). Då berövas fettet sina antioxidanter och andra ämnen viktiga för hälsan. Detta kan också väntas bidra till de härdade fetternas sjukdomsalstrande förmåga.

  Bruce och Becker förtiger att transfetter i smör och mjölk inte på samma sätt kan knytas till risker för hälsan.
  Bruce och Becker håller energiskt fram att det finns en liten andel transfetter också i mjölk och smör, men förtiger att forskningen inte kan se att dessa naturliga transfetter har någon negativ påverkan på vår hälsa. Till och med deras kollega på verket, Bengt Vessby, har påpekat att forskningsresultat tyder på denna viktiga skillnad mellan kemiskt framställda och naturliga transfetter. Det finns också andra kemiska och fysikaliskt viktiga skillnader mellan de mest förekommande transfetterna i mjölk och de industriellt härdade fetterna.

   

  Den fettsnåla kosten gör oss fetare och sjukare

  Ingen kan ha undgått att dessa årtionden av propaganda för fettsnål kost varit förfelade och ligger bakom dagens överviktsproblem och ohälsa. Förbluffade människor över hela världen berättar att de går ner i vikt när de återgår till normal kost med mer fett - men utan den fettsnåla kostens överflöd av kolhydrater. En studie bland europeiska kvinnor visar att de som åt minst fett löpte största risken att drabbas av övervikt, medan de som åt mest fett löpt minsta risken. Stora studier visar också hur de som äter fettsnål kost också löper större risk att drabbas av hjärtsjukdom än de som äter vanlig medelhavsmat.

  Eftersom kroppen behöver en viss mängd energi (kalorier) per dygn leder den fettsnåla kosten till att man äter desto mer av kolhydrater. Dvs fettsnål kost blir synonym med kolhydratrik kost. Idag har man tyvärr ersatt fettintaget med processade kolhydrater (pizza, vitt bröd, socker, ris, potatismos, corn flakes, sockrade drycker osv) som är stapelföda hos stora delar av västvärldens befolkning - framför allt ungdomar - med galopperande fetma och relaterade sjukdomar som följd, t ex diabetes.

  Men genom att kostexperterna på Livsmedelsverket vägrar att erkänna sina tidigare misstag fortsätter daghem, skolkök, vårdsektorn m m att följa de "kostrekommendationer som ligger fast" och därmed sannolikt alstrar sjukdom i stället för att skydda befolkningen. Lyckligtvis inser alltfler ansvariga inom institutionernas storkök att det är det stora intaget av kolhydrater som är det stora problemet inom dagens kosthåll. Det är de livsmedel som är fria från processade kolhydrater, som exempelvis smör och ägg, som borde märkas med nyckelhål, eftersom de ger oss energi och fettlösliga näringsämnen utan att stressa insulinregleringen och de processer som styr hunger och mättnad. Det är ju detta som är en av grundorsakerna till fetmaepidemin i västvärlden.


  Fetare svenskar trots mindre fett

  Svenskens genomsnittsvikt ökar stadigt, trots att 70-talets kampanjer mot det farliga fettet nu fått fullt genomslag skriver Göteborgs Posten 27/9 03. Vi äter allt mindre fett och blir allt fetare.Varför?
  - Det är en skenande fetmaepidemi och det är sockrets fel, sade professor Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet.

  På tio år har svensken fördubblat sin godiskonsumtion liksom konsumtionen av saft och läsk och Charlotte Erlanson-Albertsson ser stora risker med denna utveckling. Svensken dricker i dag 2 dl läsk per person och dag i genomsnitt, men de söta dryckerna ger ingen mättnadskänsla.

  Erlanson-Albertsson hänvisar till en nyligen gjord USA-studie på barn mellan nio och tolv år, som visade att de som dricker mer än en halv liter läsk öm dagen ofta är överviktiga. Hon konstaterade också att en standardservering vid McDonalds i USA 1955 innehöll 100 gram pommes frites och 200 gram Coca Cola, men att motsvarande siffror i dag är 200 respektive 950 gram.
  - I Sverige är vi inte riktigt där än, men vi brukar vara bra på att följa efter. Trenden är tydlig även här i Sverige, säger hon till TT.

  Revolutionerande Professor Erlanson-Albertsson betecknar de senaste fynden inom sitt ämnesområde, medicinsk och fysiologisk kemi, som revolutionerande. Det handlar om så kallade hungerpeptider, som frigörs när man dricker söta drycker. De aktiverar muskler och har effekter som till och med lagras och som småningom alstrar fettvävnader.

  Den senast funna hungerpeptiden, Ghrelin, återfanns i magsäcken.
  -Hungern driver oss. Fysiskt och psykiskt, sade hon och gav fem anledningar till att man äter, trots att man egentligen inte borde:

 • smak (en chokladbit får man alltid i sig även när man är mätt),
 • stress (stressnivån går ner om man äter),
 • socialt (den sociala kontrollen är stark, men hemma bakom stängda dörrar glufsar vi i oss) gratis (aldrig får man så god aptit som när maten är gratis).
 • belöning (det söta aktiverar även kroppens belöningssystem och stimulerar aptiten).

  Studier visar också hur de som dricker saft till en buffé, äter mer än de som dricker vatten. Det söta hamnar i "njutningsboxen" och inte i "energibalansboxen", när hungerpeptiderna aktiverat kroppens belöningssystem.

  Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har tre enkla råd:
  - Drick vatten.
  - Undvik raffinerade produkter som vitt socker och vitt mjöl.
  - Begränsa födointaget till måltider.


  Mamma har rätt!

  Frukost minskar risken för fetma och diabetes

  Risken för övervikt och förstadiet till så kallad vuxendiabetes minskar med 35-40 procent om man äter frukost varje dag. Det framgår av en studie från Harvard Medical School, där man studerat frukostvanorna hos 3 000 personer i fyra amerikanska städer under en åttaårsperiod. (källa: Foodwire 4/6 03)


  Alla droger påverkar hjärnan på samma sätt

  Det spelar ingen roll om du röker eller använder kokain för det påverkar hjärnan på samma sätt. Ett forskarteam från Stanforduniversitetet i Kalifornien visade i våras att alkohol, kokain, amfetamin, morfin och nikotin alla verkar genom att göra hjärnans celler hyperkänsliga. Forskarrepporten publicerades i tidskriften Neuron i februari 2003.

  "Vi har identifierat en enda förändring som orsakas av droger, vilka i sig har olika molekylär påverkan på hjärnan" sa studiens ledare Dr Robert Malenka.

  Påverkan sker i det område i hjärnan som kallas "ventral tegmental area" eller VTA. När forskargruppen gav kokain till möss fann de att glutamat (ett kroppseget ämne) stimulerade nervcellerna i VTA att frisätta dopamin. Detta är den viktigaste nervsignalsubstansen för kroppens rörelser och mental skärpa. Cellerna förblev superkänsliga för glutamat i upp till en vecka, och samma effekt uppnåddes av kokain, morfin, amfetamin, nikotin och alkohol. Stress gav liknande effekter medan icke-vanebildande droger inte gav denna effekt. Detta kan också förklara varför stress är en faktor vid återfall hos drog- och alkoholberoende personer.

  Mycket intressant och allvarligt med tanke på det alltmer utbredda alkoholberoendet. Eftersom sockret påverkar hjärnan på samma sätt som alkohol och nikotin så har vi troligen fostrat en hel generation hyperkänsliga och beroende barn och ungdomar… Dessutom kan man ifrågasätta amfetaminbehandlingen av barn med bokstavssjukdomarna - hur vore det att ändra deras kost istället och ta bort allt raffinerat socker- och vetemjölsprodukter? Många barn har fått drastiska förbättringar på detta sätt.

   


  Mjölk kan orsaka tarmsjukdomar

  En bakterie i mjölk kan ligga bakom två plågsamma tarmsjukdomar, som kanske så många som var femte människa lider av. Det visar ny forskning, och människor i riskzonen uppmanas att istället dricka så kallad UHT-mjölk - som inte finns i Sverige.

  "Problemen som orsakas av MAP-bakterien är en folkhälsotragedi", sammanfattar professor John Hermon-Taylor vid St George's Hospital Medical School i London den studie som han lett och som nu kan tvinga mejeriindustrin att ändra hela produktionslinjer och tekniker. Dagens teknik kan visa sig vara oförmögen att stoppa en bakterie som misstänks orsaka tjocktarmskatarr och tarminflammation, två plågsamma magåkommor.

  Forskningen har länge misstänkt att mjölk har ett samband med irriterad tjocktarm eller tjocktarmskatarr, colon irritabile, en diffus tarmsjukdom som bland annat yttrar sig i akuta häftiga diarréer eller omväxlande diarré och förstoppning: det finns exempel på att "orolig mage" kopplats samman med mjölkallergi.

  Tjocktarmskatarr beräknas finnas hos 15-20 procent av befolkningen, men mörkertalet är förmodligen ännu högre, eftersom långt ifrån alla som lider av den är på det klara med att deras allmänt dåliga mage faktiskt är en sjukdom som har ett namn.

  Den kroniska tarminflammationen Crohns sjukdom är en allvarligare och ovanligare - men ingalunda sällsynt - sjukdom, som leder till att framförallt tjocktarmen blir inflammerad, svullen och ibland sårig. Även denna sjukdom ger illamående, diarré och smärtor, men leder också till sjukhusvistelse och i några fall att man måste operera bort de sjuka delarna av tarmen. En av 600 beräknas lida av Crohns sjukdom.

  Nu tyder ny forskning alltså på att båda sjukdomarna kan orsakas av en bakterie från nötkreatur, Mycobacterium avium paratuberculosis (MAP), som kunnat konstateras hos 92 procent av de undersökta Crohns-patienterna mot hos 26 procent av friska, samt hos påfallande många som lider av tjocktarmskatarr. Tidigare fynd har påvisat MAP-bakterien i två procent av all pastöriserad konsumtionsmjölk.

  Slutsatsen är att dagens pastörisering helt enkelt inte förmår ta död på bakterien - och att de båda sjukdomarna alltså sprids genom vanlig mjölk. Värre ändå är den andra tänkbara spridningsvägen: att bakterien via slakteriavfall kommit ner i vattnet, och därvidlag undgått reningsverkens behandling, så att den även kan finnas i vanligt dricksvatten.

  Hur stor förekomsten är där har dock inte undersökts. Fynden, som publicerats i Journal of Clinical Microbiology, är såpass allvarliga att professor Hermon-Taylor slagit larm till myndigheterna i Storbritannien, och reaktionerna har redan kommit. Livsmedelssäkerhetsmyndigheten Food Standards Agency uppmanar befolkningen att redan nu undvika att exponera sig för bakterien, och inte vänta på att en vetenskapligt säker koppling mellan bakterien och sjukdomarna kunnat etableras.

  Den brittiska regeringenschefsrådgivare i medicinska frågor har också underrättats och uppges vara i färd med att undersöka saken. Den välkända organisationen Action Research, som bland annat finansierat medicinska genombrott som ultraljudsundersökning av foster och Storbritanniens första poliovaccin, uppmanar människor som tror sig vara i riskzonen att välja UHT-mjölk, alltså mjölk som behandlats med ultrahöga temperaturer och som kan förvaras i vanlig rumstemperatur. UHT-behandlingen tros effektivare kunna ta död på MAP-bakterien. UHT-mjölk finns dock inte att köpa i Sverige.

  (källa: FOODWIRE 030819)

  Visste du förresten att …

  mer än en milliard kineser har överlevt utan mjölk. I Kina konsumeras årligen bara 2,2 liter mjölkprodukter per person.


  Maten fullproppad med socker

  Detta var rubriken i måndagens SvD med en artikel om sockrets förekomst i den raffinerade maten och dess hälsopåverkan. Ingressen löd:

  "Rökt kalkon, fiskgratäng, yoghurt - till och med hundmat. Alla dessa produkter är smaksatta med socker. - Det går nästan inte att hitta raffinerade livsmedel utan socker, säger Tore Persson, läkare och forskare."

  SvD har de senaste veckorna haft en utmärkt artiekelserie och tillsatser, bekämningsmedel, härdadet fetter och andra ohälsosamheter med den moderna industrimaten. Om du inte läst artiklarna hittar du dem samlade på deras hemsida www.svd.se.

  Sakta med säkert håller medvetenheten om den industrimatens förödande hälsoeffekter på att uppdagas. Industrin är självreglerande och det fungerar tyvärr inte. Det behövs lagstifning för att få bukt på allt mygel med tillsatser, farliga fetter, för mycket socker och annat ohälsosamt i maten. Kalifornien är före med så mycket annat och har bland annat beslutat att man inte får sälja läsk och chips under luncher i skolorna. Här är ytteligare ett exempel:

  Varningstext för akrylamid införs i Kalifornien

  Livsmedel som innehåller betydande mängder akrylamid kan komma att tvingas förses med en varningstext för att få säljas i Kalifornien, USA:s största enskilda livsmedelsmarknad, skriver Wall Street Journal. Förslaget har redan väckt stark kritik bland amerikanska livsmedelsproducenter.

 

News & Views

Till toppen av sidan


 


Startsida

Aktuell info

Författaren och föreläsningarna

Böckerna

Media och läsarrespons