“De flesta vanliga hudvårdsprodukter kan vara en källa till hudirritation. De kan också innehålla giftiga ämnen. Genom att byta till krämer, tvålar och tandkrämer med naturliga ingredienser skyddar och stimulerar man huden. De flesta vanliga hudvårdsprodukter kan vara en källa till hudirritation. De kan också innehålla giftiga ämnen. Därför behöver vi gå över till naturlig hud och hårvård.

Min artikel om detta i Dagens Industri år 2000 väckte en enorm uppmärksamhet och Kemiskt-tekniska Leverantörsförbundet gick i taket och hotade dra in alla sina annonser om inte DI dementerade artikeln. Det gjorde de inte…

Denna artikel i Dagens Industri (DI) år 2000 var startskottet till allmänhetens intresse för hälsosamma hud- och hårvårdsprodukter!

De allra flesta av dagens tvålar och schampon innehåller billiga, industriella bulkkemikalier som löddrar bra. Tyvärr skadar de också hudens och hårbottens mikromiljö. De syntetiska löddermedlena tvättar bort hudens naturliga skyddslager av fettsyror, enzymer, naturlig antibiotika och nödvändiga hudbakterier.

Huden är kroppens största organ. Den är genomtränglig och porös, vilket gör att ingredienser i krämer kan tas upp via huden, speciellt om de är i en fet bas/oljebas. Därför är det viktigt att se närmare på vad våra dagliga hudvårdsprodukter innehåller och hur det påverkar oss.

Industriella karcinogener

”Även kosmetika- och hudvårdsprodukter har blivit förorenade av med en mängd industriella karcinogener som kan orsaka cancer” säger Samuel Epstein, professor i miljö- och yrkesmedicin vid University of Illinois Medical Centre i Chicago.

Samuel Epstein är internationell expert på giftiga och karcinogena effekter av miljöföroreningar. Han är kritisk till myndigheternas nonchalanta attityd till de kemikalier som förekommer i hygienprodukter.

På 1990-talet studerade den amerikanska yrkes- och hälsoinspektionen (OSHA) 2 983 kemikalier som användes i personliga hudvårdsprodukter. Resultatet visade att 30 procent av ingredienserna var giftiga. Av dessa visade det sig att

  • 778 ingredienser orsakade akut toxicitet.
  • 146 ingredienser orsakade tumörer.
  • 218 ingredienser kunde ge komplikationer med fertilitet.
  • 376 ingredienser gav upphov till hud- och ögonirritation.

Mineralolja

Hudkrämer och cerat innehåller ofta mineraloljor som egentligen har en uttorkande effekt på hud och läppar. Mineralolja – liksom bensin och asfalt – framställs ur råolja.

Trots att den varken innehåller vitaminer eller fettsyror används mineralolja fortfarande i många ansiktskrämer och hudlotioner. Mineraloljan täpper till hudens porer med mellan 40-60 procent, vilket försämrar hudens naturliga återfettning. Det är därför man blir beroende av krämer eller cerat för att fetta in huden.

Forskare vid Akadesmiska sjukhuset i Uppsala har också visat på samband mellan mineraloljor i hudkrämer och ledgångsreumatism.

Välj vegetabiliska oljor

Men det finns alternativ. Den som vill slippa de problem som hudvårdsprodukter med minerolja kan orsaka kan i stället välja produkter som är gjorda av vegetabiliska oljor. De utvinns ur olika frukter, nötter och frön och innehåller viktiga fettsyror, linol- och linolensyra och är hudvänliga. Det innebär att de stimulerar och stödjer hudens egen funktion och cirkulation.

Exempel på dessa är kokosolja, mandelolja, morotsfröolja, avocadoolja, tistelolja, granatäppelolja och sesamolja.

Detta är något som Susanne Ekström tog fasta på när hon startade tillverkning av naturliga hudvårdsprodukter hemma i köket i Karlskoga för snart 10 år sedan. Att starta hemma i köket är inte att förakta, det gjorde även kosmetikapionjären Esteé Lauder.

Naturliga produkter

”Jag tyckte det var svårt att hitta bra, naturliga och prisvärda produkter på marknaden som passade till just mig. Jag tänkte att man borde kunna tillverka produkterna själv” berättar Susanne Ekström.

Hon gick kurser, började forska i råvaror och testade hemma vid spisen. Uppmuntrad av vänner, familj och sina kunder vågade hon ta steget fullt ut att bli egen företagare – något hon inte har ångrat en sekund. Köket är numera för litet och företaget heter Sanna Nature, med stor produktionen.

Men filosofin är fortfarande densamma: Att tillverka naturliga produkter (ej djurtestade) utan mineralojor, animaliska råvaror, syntetiska doft-och färgämnen. För den skull behöver det inte bli dyrt.

Ändå kan det vara svårt att få reda på vilka produkter som verkligen är naturliga och dem som bara påstår att de är det. De marknadsledande märkena döljer skickligt sitt innehåll bakom termer som är obegripliga för de flesta.

”Men vi har märkt att intresset för naturlig hudvård ökar och jag tror att framtidens konsument ställer allt högre krav på naturligt innehåll och produkter som inte ger biverkningar”, säger Susanne Ekström.

FAKTARUTA

Produkter att se upp med:

  • Hud- och ansiktskrämer med mineralolja (kallas även parrafinum liquidum, vaselin, paraffin) och syntetiska fetter (isopropyl myristate eller stearate, octyl octanoate).
  • Tandkrämer, tvättkrämer och tvålar som innehåller syntetiska lödderämnen. Vanligast är natrium lauryl sulfat (eller sodium lauryl sulfat).
  • Karcinogenerna DEA och TEA (di-eller trietanolamin) som kan finnas i form av cocamid DEA eller TEA sodium lauryl sulphate.
  • Gömda karcinogener (dioxan) kan finnas i ingredienser som innehåller PEG (polyethylene glycol), polyoxyethylene, oxynol och polysorbat.
  • Parabener stör fruktsamheten och EU:s vetenskapliga råd har satt upp parabener som en produkt som är misstänkt hormonstörande, men är tyvärr fortfarande lagligt att sälja och finns därför i många krämer. Undvik:  Metylparaben, etylparaben, propylparaben och butylparaben.
  • Formaldehyd-frigörande ämnen kan frigöra formaldehyd, vilka kan vara cancerframkallande och ge allergiska reaktioner. Det är tillåtet att sälja dessa. Undvik: Diazolidinyl urea och imidazolidinyl urea.
  • BHT är en antioxidant för att krämen inte ska härskna, men är listad som misstänkt hormonstörande ämne i EU.

– Jag hade en egen hälsosida i Dagens Industri 2000-2001, med faktaartikel och egen kommentar, och denna artikel väckte enorm uppmärksamhet. Den var startskottet på naturlig hudvård, men tyvärr har mkt lite hönt med vanliga hud- och hårvårdsprodukter. Det är dags att sätta press med plånboken nu. Sluta handla skräpet!! 

Min personliga kommentar år 2000 är nedan.

Personlig spalt: Kemikalier hör inte ihop med hudvård

(år 2000) Jag fick upp ögonen för de dyra hudkrämernas kemikalieinnehåll samtidigt som Skanska försökte täppa till en läckande Hallandsåstunnel med den giftiga och cancerframkallande akrylamidgelen. Till min förvåning fann jag att samma kemikalie fanns i min dyra franska ”naturliga” havsplanktonkräm. När jag forskade på labbet bar vi handskar när vi hanterade akrylamidgel – och det gjordes i ventilerade dragskåp …

Jag är uppriktigt trött på all reklam för milda produkter när de i själva verket innehåller rengöringsmedel som kan användas till att skrubba golv. De har mineraloljor och syntetiska fetter samt en hel trave kemikalier.

Så milt att du kan tvätta håret varje dag” sjunger reklamen. Javisst, du blir nämligen så illa tvungen eftersom schampot torkar ut hårbottnen med resultatet att talgkörtlarnas fettproduktionen går för högtryck.

Själva överproduktionen av fett kan du inte göra mycket åt” står det i Apotekets broschyr om ansiktsvård.

 Låt bli att tvätta bort hudens naturliga skyddslager!

Det är fel. Vi kan i allra högsta grad påverka detta genom att inte tvätta bort hudens naturliga skyddslager. Fettproduktionen kan också minskas genom ändrad kost. Dra ner på till exempel choklad, socker, ost, grädde, prickig korv och jordnötter.

Huden är en känslig, levande vävnad som andas och känner. Den är vår gräns mot omvärlden och ett verktyg för vår kommunikation med den. Vi behöver vårda och sköta den med rätt produkter – både utifrån och inifrån.

Varför finns det inte strängare regler som hindrar farbrikanterna från att stoppa billiga bulkkemikalier och cancerframkallande ämnen i hudvårdsprodukter? Räcker det inte med att vi utsätts för avgaser och luftföroreningar, ska vi också smeta in huden i produkter som tas fram ur råolja? Vi har regler och förordningar kring mycket, men här – liksom när det gäller matens inverkan på hälsan – finns det stora vita fläckar.

Varför blundar vi för det som vi har allra närmast?

© Dr. Sanna Ehdin

Denna artikel var publicerad i Dagens Industri 9/12 2000 – 17 år sedan.

Mitt intresse för naturliga hudvårdsprodukter sträcker sig 25 år tillbaka, och har sedan dess alltid valt naturliga och sen ekologisk hudvård.

Fler artiklar:

Medvetna köpOpionsbildareSanna Ehdin Anandala